Twee klassieke Edisons voor celliste Lidy Blijdorp

Met haar debuutalbum ‘Journeyers’ won celliste Lidy Blijdorp zowel de publieksprijs als de prijs voor het beste debuut van de Edisons Klassiek.

Foto Isabelle Françaix 

Twee klassieke Edisons zijn dit jaar toegekend aan de Nederlandse celliste Lidy Blijdorp. Voor haar langverwachte debuutalbum Journeyers, met werken en eigen bewerkingen van Maurice Ravel en Zoltán Kodály, won ze zowel de publieksprijs als de prijs voor het beste debuut. Dat werd zondagavond bij het televisieprogamma Podium Witteman bekendgemaakt.

De Edison-jury prees de celliste om haar puurheid en haar eigenheid. Meer Nederlandse winnaars zijn mezzosopraan Olivia Vermeulen, die „op fascinerende wijze humor verbindt met sensualiteit” op haar lied-cd Dirty Minds (categorie ‘ontdekking’) en pianist Pieter de Graaf met Vortex (‘neo-klassiek’).

Volodos en Quatuor Arod

Overige klassieke Edisons gaan dit jaar naar pianist Arcadi Volodos voor zijn Schubert-album, naar bariton Matthias Goerne voor cd met liederen van Beethoven en naar het Quatuor Arod voor The Mathilde Album.

Lees het complete artikel