Kersjesprijs voor Chianti Ensemble, beurzen voor Isobel Warmelink en Rolf Verbeek

Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek, kent de Kersjesprijs 2022 toe aan het Chianti Ensemble. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De vioolbeurs en de dirigentenbeurs gaan naar respectievelijk Isobel Warmelink en Rolf Verbeek. Zij ontvangen ieder 15.000 euro. De prijsuitreiking vindt woensdag 16 november plaats in de Uilenburger Sjoel in Amsterdam. Het concert, waarbij de prijswinnaars zich presenteren, wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Het Chianti Ensemble, winnaar van de Kersjesprijs 2022, werd vier jaar geleden opgericht door vijf bevriende musici na een succesvolle tournee door Chianti, Toscane. Het pianokwintet bestaat uit Shin Sihan (1994, viool), Yamen Saadi (1997, viool), Takehiro Konoe (1997, altviool), Alexander Warenberg (1998, cello) en Nathalia Milstein (1995, piano).

Dit flexibele ensemble vult hoogtepunten uit het repertoire voor pianokwintet aan met composities voor diverse samenstellingen, van duo tot kwartet.
Motivatie Het Kersjes Fonds: “Vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières ervoor kozen om een ensemble van zeer hoog niveau te vormen vanuit hun passie voor de kamermuziek. Het Kersjes Fonds is onder de indruk van hun briljante en bruisende spel, hun frisse blik op traditioneel repertoire en hun integere en doordachte programmering.”

Isobel Warmelink (1996), winnaar van de Vioolbeurs 2022, maakt snel carrière als solist en als kamermusicus. In januari won zij de eerste prijs bij het Oscar Back Concours. Zij soleerde met orkesten als Sinfonia Rotterdam, het Símon Bolívar Symphony Orchestra en het Residentie Orkest en blinkt in recitals uit met verrassende programma’s waarin zij zowel bekend werk als minder vaak uitgevoerde stukken laat horen. Isobel rondt momenteel haar masterstudie af bij professor Lukas Hagen aan de Mozarteum Universität in Salzburg.

Het fonds: “Een veelzijdige musicus die opvalt door haar intelligente en sensitieve spel. Zij vertolkt met flair en inzicht zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire en blinkt uit in soepel en natuurlijk samenspel.”

Rolf Verbeek (1989), winnaar van de Dirigentenbeurs 2022, dirigeerde een groot aantal orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid Nederland en Phion. Ook leidde hij producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera Academie. Sinds 2019 is hij als dirigent verbonden aan Camerata RCO (leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Voor dit ensemble bewerkte hij grote orkestwerken (met name enkelesymfonieën van Anton Bruckner) tot kamermuziekbezetting. Daarnaast is hij assistent-dirigent van Barbara Hannigan. Dit resulteerde in projecten met onder andere Göteborgs Symfoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, de Bamberger Symphoniker en de Münchner Philharmoniker.

Het fonds: “Een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag, die op een prettige en doeltreffende manier communiceert met het orkest. Dankzij een snelle en intelligente inleving van de partituur kan hij met een schijnbaar gemak het orkest meekrijgen in zijn visie. Behalve dirigeren kan hij voortreffelijk arrangeren, getuige zijn versie van Bruckners Zesde symfonie, in een uitvoering door Camerata RCO.”

Het Kersjes Fonds steunt de ontwikkeling van prikkelende, maar kwetsbare ideeën
Het Kersjes Fonds, in 1994 opgericht door dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw Margreet van de Groenekan, geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Het strijkkwartet geniet daarbij bijzondere aandacht. Zo steunde het fonds projecten van onder meer Dudok Quartet Amsterdam, Calefax, Ragazze Quartet, Diamanda Dramm, Holland Baroque en New European Ensemble.
Dit jaar heeft het stimuleringsfonds zijn koers gedeeltelijk verlegd. De jaarlijkse uitreiking van prijzen, beurzen en stipendia aan violisten, ensembles en dirigenten – een belangrijke pijler in het Nederlandse muziekleven – wordt voortgezet. Voor projectondersteuningen voert het fonds sinds 1 januari een nieuw beleid, waarin de focus ligt op de ontwikkeling van kansrijke ideeën. Originele en prikkelende muziekprojecten komen in aanmerking voor substantiële financiële steun. Het streven is om uitdagende, levensvatbare maar kwetsbare ideeën bij de bron te koesteren en de kans te geven om zich te ontwikkelen. Tijdens de uitreiking van de Kersjesprijs 2022 en de beurzen wordt bekendgemaakt welke projecten de komende tijd steun genieten.

Website Het Kersjes Fonds, foto’s boven: Isobel Warmelink (© Foppe Schut), Chianti Ensemble (© Foppe Schut), Rolf Verbeek (© Hans van der Woerd)
Voor meer persinformatie: Margarétha Moerkerke en Trix van Alphen
tel: 020 612 7000, e: trix@publicy.nl, margaretha@publicy.nl
www.ThePublicityCompany.com